28/12/2012

Kalau kita ke supermarket atau farmasi, kita akan lihat banyak vitamin dan makanan kesihatan atau pemakanan tambahan yang dipamerkan. Maklumat-maklumat pemakanan yang tercatat di kotak produk tersebut sudah cukup untuk membuat kita pening kepala. Apakah vitamin atau mineral yang tercatat pada kotak-kotak tersebut dapat memberi manfaat kepada kita?

Beberapa kajian menunjukkan vitamin dan mineral tertentu dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 30 hingga 40 peratus malah dapat memperlahankan perkembangan penyakit tersebut. Vitamin juga membantu memperkuatkan sistem imun dan mereka yang mengambil vitamin dan mineral dipercayai mempunyai sistem imun yang lebih kuat. Sekiranya sistem imun kita lemah, kita akan terdedah kepada serangan berbagai-bagai penyakit dari dalam dan luar badan kita.

Jadi, pengambilan makanan kesihatan memberi manfaat kepada kita.
Janganlah pula anda tidak menjaga makanan anda dan mengharapkan
pemakanan tambahan melakukan keajaiban. Makanan kesihatan dapat
membantu mencegah penyakit walaupun anda mungkin memerlukan 6 bulan
untuk melihat keberkesanannya. Janganlah itu pula dijadikan alasan untuk tidak mengambilnya. Semakin awal anda bermula, semakin awal keberkesanannya.

Satu lagi cabaran ialah membantu sistem tubuh yang mula menurun. Apabila usia makin meningkat, kecekapan sistem tubuh kita tidak lagi seperti dulu. Sebagai contoh, perut kita tidak mempunyai cukup asid untuk membantu menyerap nutrien dari makanan. Ini bermakna sebanyak 40% dari nutrien dalam makanan tidak dapat diserap membuat kita kekurangan vitamin D, B6, B12, riboflavin, folat dan kalsium. Kebolehan sistem tubuh menyimpan nutrien juga menurun disebabkan oleh peratus lemak tubuh yang meningkat bersama umur.

Walaupun metabolisma membuatkan kita hidup dan sihat, ia juga menghasilkan sisa yang boleh membahayakan tubuh kita. Radikal bebas dan bahan lain yang terhasil dari proses metobolisma boleh merosakkan sel DNA dan membawa kepada banyak kesan umur tua. Kita memerlukan antioksida untuk melindungi diri dari serangan radikal bebas. Namun begitu, semakin meningkat usia, semakin susah untuk kita memperolehinya dari makanan harian. Jesteru kita perlu mengambil vitamin dan mineral tentu untuk memperolehi kesihatan
optimum.

Sebagai langkah berjaga-jaga, pastikan jumlah vitamin dan mineral yang diambil tidak melebihi had yang ditetapkan. Anda dinasihatkan untuk bertanya kepada doktor mengenai makanan kesihatan yang ingin diambil. Ini disebabkan terdapat beberapa makanan kesihatan yang tidak sesuai diambil bersama ubat-ubatan.


Disenaraikan beberapa tips untuk anda:


♥♥ Elakkan multi-vitamin dengan formula "time release". Ketika sampai masa untuk 

    hancur, ia mungkin terlalu jauh di dalam perut di mana penyerapan adalah lemah.

♥♥ Simpan vitamin jauh dari tempat panas dan lembab

♥♥ Ambil vitamin bersama makanan kerana beberapa nutrien memerlukan emak untuk 

    berfungi. Jesteru mengambilnya bersama makanan rendah lemak adalah terbaik.

♥♥ Semak tarikh "baik sebelum". Anda mungkin berjimat dengan membeli dalam kuantiti yang banyak, tetapi sebenarnya akan merugikan jika tidak dihabiskan sebelum tamat tempoh.




Berminat dengan produk Shaklee? Untuk keterangan lanjut atau konsultasi percuma contact saya melalui~

EMAIL: ayshazachary2004@gmail.com
SMS @ Whatsapp : 0123252960
Add saya di facebook:  AYSHA ZACHARY
Pages : Mylilsupplementshoppe
Atau follow blog saya =)

Posted on 28.12.12 by AyshaZachary

No comments

13/12/2012

Penjagaan Kulit: 
Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan. Anda ada masalah kulit muka?Jom tambah Zinc dlm diet harian anda.

Ekzema:
Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.

Jerawat:
Mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat. Dah cuba macam-macam product, tapi muka masih berjerawat?Jom tambah Zinc dlm diet harian anda.

Penyembuhan luka:
Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.Luka semasa bersalin lambat sembuh?Jom tambah Zinc dlm diet harian anda.

Gangguan Prostat (bagi kaum Lelaki):
Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.Risau masih belum dikurniakan anak?Jom tambah Zinc dlm diet harian anda.

Hilang berat badan: 
Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.Selera menjadi? Risau badan gemuk? Jom tambah Zinc dlm diet harian anda.

Mengandung: 
Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.

Pembiakan: 
Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.

Fungsi Biologi: 
Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

Jangkitan: 
Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

Antioksidan: 
Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat





Berminat dengan produk Shaklee? Untuk keterangan lanjut atau konsultasi percuma contact saya melalui~


EMAIL: ayshazachary2004@gmail.com
SMS @ Whatsapp : 0123252960
Add saya di facebook:  Aysha Zachary
Pages : Mylilsupplementshoppe
Atau follow blog saya =)


* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Posted on 13.12.12 by AyshaZachary

No comments

12/12/2012


Metabolik Semulajadi

Zink hadir di dalam semua sel tubuh badan sebagai sebahagian daripada tindakbalas enzim di mana ianya terlibat di dalam pelbagai aktiviti biokimia. Zink perlu untuk tumbesaran dan perkembangan tubuh badan. 
  • Satu tablet membekalkan 100% Nilai Harian bagi zink.
  • Zinc adalah faktor di dalam mengekalkan kesihatan yang baik, dan membantu tubuh badan memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein.
  • Dirumus dengan zink glukonat yang mempunyai bio yang tinggi di dalam bes alfalfa dan barli panggang.
  • Dengan rumusan sayur-sayuran.


Zink Dapat Meningkatkan Daya Ingatan dan Tempoh Penumpuan

Campuran suplemen zink ke dalam sajian bagi mereka yang sedang menuntut di sekolah membawa kepada peningkatan daya ingatan dan tempoh penumpuan.

Berdasarkan penyelidikan awal yang dijalankan di Pusat Penyelidikan Pemakanan Manusia Grand Forks, Jabatan Pertanian Amerika di Utara Dakota, dalam kajian tersebut, kanak-kanak yang diberi zink sebanyak 20mg dalam lima hari seminggu selama 10 hingga 12 minggu mempunyai daya ingatan yang lebih baik dan tempoh penumpuan yang lebih panjang berbanding dengan mereka yang tidak menerima suplemen zink.



Berminat dengan produk Shaklee? Untuk keterangan lanjut atau konsultasi percuma contact saya melalui~


EMAIL: ayshazachary2004@gmail.com
SMS @ Whatsapp : 0123252960
Add saya di facebook:  Aysha Zachary
Pages : Mylilsupplementshoppe
Atau follow blog saya =)






* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Sumber : Shaklee Malaysia

Posted on 12.12.12 by AyshaZachary

No comments


Garlic Complex

Dibuat dari bawang putih jenis premium, bebas dari racun perosak dan ditanam secara organik di California, USA diwaktu musim panas.

Dihasilkan secara ekslusif pd suhu bilik tanpa haba utk memastikan pengekalan 100% Allicin aktif ( tidak semua tablet garlic yg dijual di pasaran mengandungi Allicin aktif). Dwi teknologi digunakan utk mengawal bau garlic. Kajian menunjukkn perisa her
banya terhasil dari kombinasi 2 ekstrak herba (Rosemary & Spearmint). Ianya mengandungi pelbagai vitamin E utk meningkatkan sebatian aktif garlic dan keberkesanannya didalam tubuh kita. Setiap 2 tablet membekalkan 1000mg ekstrak garlic tulen yg menyamai dgn 2 ulas garlic segar.

Manfaat Utama:-

  • Membantu mengekalkan tekanan* darah normal
  •  Formulasi Shaklee yang unik.
  • Mengandungi Spearmint - Mempertingkatkan sistem penghadaman, fungsi jantung.
  • Antibiotik Yg Selamat & Semulajadi - Selamat utk kegunaan jangka panjang utk m'pertingkatkan sistem imun tubuh, menghalang penyakit berjangkit spt selsema, batuk, kulat, kuman, virus dan yis candida
  • Menghalang Alergi - Spt hidung yg sensitif, sinus, alergi, asthma, selsema dan hepatitis 
  • Juga Mampu menentang bakteria 
  • Membantu mengekalkan tekanan darah normal dan tahap kolestrol.*
  • Memelihara tahap kesihatan mikro organisma penting.
  • Mampu menurunkan kadar darah tinggi dan kolesterol
  • Mampu menyingkirkn toksin dari tubuh
  • Mampu menurunkan kadar Nitrosamine, pencetus kejadian sel kanser. 
  • Menstabilkan Glukos di dlm tubuh kita

Asal Bau Garlic

Garlic Mengandungi pelbagai jenis komposit fisologi yg terdiri dari bahan sulfat untuk menentang bahan anti-oksida dan anti-kanser. Inilah asal bau Garlic

Keistimewaan Garlic Shaklee

 Dihasilkan secara ekslusif pd suhu bilik tanpa haba utk memastikan pengekalan 100% Allicin aktif ( tidak semua tablet garlic yg dijual di pasaran mengandungi Allicin aktif)


Testimoni Kak Y,

Terima kasih aysha, keputihan serius yg akak dpt masa mengandung sbb jangkitan kulat tu mmg dah pulih. Tekanan darah akak pun dh stabil.. tu semua sbb stress dgn masalah keputihan akak tu.... skrg dgn mengamalkan garlic 2 bj setiap hari...mmg dah pulih dah.. doktor pun hairan sbb akak mmg x dtg ambil antibiotik kat klinik dia.  Lepas ni kalau demam, batuk atau selsema akak dh ada garlic. Tak perlu ambil antibiotik di klinik lagi dah. Lgpun tak elok kan kalau selalu je ambil antibiotik kat klinik tu... ;)



Berminat dengan produk Shaklee? Untuk keterangan lanjut atau konsultasi percuma contact saya melalui~


EMAIL: ayshazachary2004@gmail.com
SMS @ Whatsapp : 0123252960
Add saya di facebook:  Aysha Zachary
Pages : Mylilsupplementshoppe
Atau follow blog saya =)




* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Posted on 12.12.12 by AyshaZachary

No comments

Index Glisemik.

Protin shaklee ni GI dia rendah.. 55 dan ke bawah .. ESP, Meal Shake dan Cinch
So, pesakit diabetes pun boleh ambil.



Apa itu GI?

GI diukur berdasarkan tindak balas glukosa dalam darah selepas makan sejumlah kandungan karbohidrat terkandung dalam makanan berbanding dengan jumlah karbohidrat yang sama dalam makanan rujukan (contoh roti putih atau glukosa).

 Setiap kali kita ambil makanan karbohidrat, tahap glukosa dalam darah akan meningkat untuk seketika dan kemudiannya kembali ke paras normal.

 Berapa tinggi peningkatan dan berapa cepat tahap glukosa dalam darah kembali normal bergantung kepada GI makanan tersebut. Dengan memilih makanan rendah GI, kita sebenarnya membantu sistem badan untuk mengawal paras glukosa darah dalam imbangan.

Makan rendah GI yang mempunyai gred bawah 55, melambatkan penyerapan glukosa di usus kecil. Ini membuatkan kita berasa kenyang untuk masa lebih lama walaupun pengambilan saiz makanan yang kecil.

Kesan Makanan TINGGI GI

Makanan tinggi GI menyebabkan paras glukosa dalam darah meningkat secara mendadak serta kembali ke tahap normal secara sangat cepat.

Kadar peningkatan dan penurunan yang mendadak menyebabkan ketidakseimbangan paras glukosa dalam darah. Akibatnya, individu mudah mendapat rintangan insulin (insulin resistance) dalam jangka masa yang panjang.

Rintangan insulin berkait rapat dengan masalah kesihatan kronik seperti diabetes jenis dua, obesiti, tekanan darah tinggi, strok dan penyakit jantung.

Kebaikan Makanan rendah GI
  • Pesakit kencing manis : berjaya memperbaiki pengawalan paras glukosa dalah darah.
  • Dapat mengurangkan kolestrol juga.
  • Melambatkan rasa lapar

Berminat dengan produk Shaklee? Untuk keterangan lanjut atau konsultasi percuma contact saya melalui~



EMAIL: ayshazachary2004@gmail.com
SMS @ Whatsapp : 0123252960
Add saya di facebook:  Aysha Zachary
Pages : Mylilsupplementshoppe
Atau follow blog saya =)

Sumber: Dr Norazlanshah bin Hazali. Perunding Keselamatan dan Terapi makanan. Kuliyyah Sains Kesihatan Bersekutu. UIAM. - Majalah Keluarga OKTOBER 2012 mukasurat 96

Posted on 12.12.12 by AyshaZachary

No comments

07/12/2012

Sumber Zat Makanan Semulajadi & Klorofil 
Alfalfa merupakan pusat pengumpulan segala nutrien.  Akar tunjangnya yang mengunjur sedalam enam meter ke bawah mampu menyerap pelbagai zat dan mineral daripada mendapan di dalam tanah, sementeara daunnya mengumpul klorofil yang banyak melalui proses fotosintesis semulajadi.  Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, potasium, fosforus dan zat besi

Alfalfa Complex merupakan satu Formulasi Shaklee Signature yang pada asalnya dibangunkan oleh Dr. Shaklee pada tahun 1950s.
•    Sumber semulajadi alfalfa.
•    Pil juga boleh dihancurkan dan dicampur ke dalam air 
      sebagai minuman herba semulajadi.

khas untuk anda yang ingin mencuba alfalfa selain itu, kebaikan alfalfa :-

Alfalfa tumbuhan 1001 fungsi, bukan untuk ibu yang menyusukan anak je tauu!! Antara fungsi alfalfa yang wajib anda tahu dan ingat :

1. Dikatakan tumbuhan terbaik yang mengandungi segala zat keperluan harian 
   tubuh manusia.
2. Melegakan sakit sendi dan belakang.
3. Menghilangkan kelesuan dan tekanan
4. Memberi sensasi ‘rasa sejuk’ (alfalfa Shaklee mengandungi minyak
   Peppermint)
5. Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita)
6. Merawat arthitis
7. Bagus untuk elergi dan ekzema
8. Merawat athma9. Mencuci usus bagi membuang toksik
10. mencuci buah pinggang dan merawat kencing kotor disebabkan jangkitam
     dalam buah pinggang
11. Meneutralkan asid dalam badan
12. Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
13. Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
14. Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
15. Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
16. Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
17. Meningkatkan stamina seorang suami
18. Melegakan sembelit (tapi kalau kurang minum air boleh jadi sembelit tau!)
19. Membuang angin dalam badan
20. Dan banyak lagi untuk disenaraikan…

Khasiat Alfalfa boleh digunapakai untuk simptom berikut:

Bengkak, sakit sendi, arthritis, ulser, penyakit perut, masalah kolon, sakit ulu hati, hernia, sembab air, tiada selera makan, bengkak buku lali dan kaki, sinus, alahan, hayfever, gout, bau badan, kaki busuk, nafas berbau, serta tujuan detoksifikasi.

Alfalfa adalah semulajadi, antihistamin, diuretik, membantu penghadaman , kaya dengan serat dan klorofil, kaya dengan mineral, baik untuk pesakit kencing manis, merendahkan kolestrol, dan anti-tumor dan anti-bakteria.

Vitamin yang ditemui dalam Alfalfa:

Vitamin A – untuk penglihatan. Membina ketahanan terhadap jangkitan, terutamanya dalam saluran pernafasan; menggalakkan pertumbuhan sel; menggalakkan kulit yang sihat dan adalah penting semasa kehamilan.

Vitamin E – melindungi sel-sel terhadap kerosakan daripada sinaran dan matahari dan pencemaran udara; kesihatan jantung, kardiovaskular dan kesihatan otot; memperbaiki fungsi imun; menguatkan otot di dalam badan; membantu membawa nutrien ke sel-sel dan membantu menguatkan dinding pembuluh darah; membantu fokus mata.

Vitamin U – menggalakkan kesihatan badan untuk membantu mengatasi ulser peptik.

Vitamin B6 – membantu asimilasi makanan dan metabolisme protein dan lemak; menggalakkan kesihatan saraf dan kulit; membantu mengurangkan loya.

Vitamin K – penting bagi pembekuan darah; penting dalam fungsi hati; menyumbang kepada kecergasan dan panjang umur.

Vitamin D – mengawal penggunaan kalsium dan fosforus di dalam badan dan oleh itu diperlu kanuntuk pembentukan gigi dan tulang yang kuat dan sihat.

MINERAL yang ditemui dalam Alfalfa:

Kalsium – membina dan mengekalkan tulang dan gigi; membantu darah membeku, membantu dalam kecergasan dan daya tahan; mengawal rentak jantung, melegakan saraf.

Zat Besi – diperlukan dalam pembinaan hemoglobin; membantu pengangkutan oksigen di dalam darah.

Kalium – perlu bagi saraf otot, tindakan jantung dan tindak balas enzim; juga untuk digests lemak.

Fosforus – diperlukan untuk tulang yang normal dan struktur gigi. Saling berkait dengan tindakan kalsium dan Vitamin D. Meningkatkan peranan tisu saraf.

Klorin (klorida) – elektrolit penting yang membersihkan dan menyucikan badan; mengawal metabolisme lemak, gula dan kanji.

Sodium – mengawal keseimbangan cecair di seluruh badan, meneutralkan asid, menghalang pembekuan darah, mengaktifkan limpa, usus dan fungsi perut.

Silikon Magnesium – membantu badan untuk menangani sembelit; ketahanan saraf; melindungi kulit dan badan, dan merangsang fungsi otak.

Lain-lain KEISTIMEWAAN Alfalfa:

  • Kaya dengan protein – 18.9% berbanding daging lembu ,3.3% berbanding susu dan 13.1% berbanding telur. (Otot terdiri protein dan kurang protein menyebabkan keletihan dan kelesuan) –> membantu dalam penyusuan ibu
  • Akar alfalfa yang dalam mencari mineral penting dalam tanah, yang tidak kesampaian oleh tumbuh-tumbuhan lain.
  • Alfalfa adalah milk booster yang sekian lama digunakan di benua Amerika.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.


Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 


AWAS!!!!

TIDAK SEMUA ALFALFA ADALAH SAMA,ALFALFA YANG DIDAPATI DI SUPERMARKET ADALAH ALFALFA SPROUT (BIJI CAMBAH). ALFALFA LAIN MUNGKIN DITANAM DENGAN KAEDAH YANG TAK MEMENTINGKAN TEKNOLOGI HIJAU. ALFALFA SHAKLEE DIPERBUAT DARI DAUN ALFALFA BERMUTU TINGGI YANG DITANAM DI CALIFORNIA, USA – DITANAM TANPA PERTISID, RACUN KULAT, BACTERIOSIDES, HORMON SINTETIK DAN BAHAN KIMIA.




Jika anda ingin menikmati harga penjimatan potongan harga (diskaun) sehingga 20%, anda boleh mendaftar sebagai ahli Shaklee. Keahlian cuma RM65 seumur hidup dan anda berpeluang menikmati lebih banyak keistimewaan lain selepas mendaftar sebagai ahli nanti. 
KEISTIMEWAAN MENDAFTAR SEBAGAI AHLI

REBUT PELUANG UNTUK DAPATKAN KUALITI KESIHATAN YANG LEBIH BAIK DENGAN SHAKLEE! SEBARANG PERTANYAAN, BOLEH HUBUNGI AYSHA,


Anda nak beli produk SHAKLEE ataupun nak saya hantarkan By Hand di kawasan Mutiara Damansara, Sg Buloh, Kepong, Jalan Ipoh, KLCC, Jalan Ampang, Cheras dan Kg Pandan boleh hubungi saya untuk temujanji. Jika anda berada di luar kawasan ini, anda masih boleh dapatkan vitamin hebat ini. Saya akan poslajukan ke alamat anda ke seluruh Malaysia =)

Dapatkan KONSULTASI YANG BERKESAN & TIPS EXCLUSIVE  dengan setiap pembelian khas untuk anda! HUBUNGI SAYA DI;-

EMAIL: ayshazachary2004@gmail.com
SMS @ Whatsapp : 0123252960
Add saya di facebook:  Aysha Zachary
Pages : Mylilsupplementshoppe
Atau follow blog saya =)

Pautan Berkaitan
  • alfalfa complex
  • khasiat alfalfa
  • Kacip fatimah moden
  • Alfalfa mengelakkan keputihan 

Posted on 7.12.12 by AyshaZachary

No comments

Apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni

Minyak Borage, Minyak Bunga Matahari dan Vitamin E

GLA Complex Shaklee merupakan kombinasi minyak borage yang mengandungi asid gamma linolenik (GLA), asid linolenik (LA), minyak bunga matahari dan vitamin E. 

Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan
Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid. 

Tiada perisa, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

♥♥Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
♥♥Membantu meningkatkan kesuburan
♥♥ PMS (sindrom pra-haid)
♥♥Membantu dalam menangani menopus
♥♥Menguatkan kuku dan rambut
♥♥Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
♥♥Membantu menangai ekzema
♥♥Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
♥♥Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
♥♥Menguatkan imuniti tubuh
♥♥Memperlahankan proses penuaan
♥♥Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
♥♥Mengawal kencing manis dan darah tinggi
♥♥Mengawal kolesterol
♥♥Untuk fungsi saraf




Testimoni Puan N,

Dulu saya selalu terfikir betapa ramainya orang sanggup mengeluarkan belanja yang besar untuk dapatkan kulit yang cantik dengan mencuba segala macam krim yang berada dalam pasaran.

Saya cuma tahu vitamin E , vitamin C dan B Complex adalah antara vitamin yang penting untuk dapatkan kulit yang cantik selain perlunya ESP untuk kulit yang lebih halus dan mulus.

Tetapi setelah 11 tahun dalam Shaklee, saya baru benar-benar jatuh cinta dengan GLA.

Ditambah baru ini saya pulang beraya dan berpeluang berjumpa adik beradik saya....salah seorang mereka baru menjalani pembedahan membuang hempedu. Maka antara vitamin yang saya bekalkan kepada beliau adalah GLA serta vitamin lain dan panduan yang betul pengambilan setiap vitamin.

Tujuan saya bekalkan GLA ialah agar ia membantu menstabilkan hormon adik saya terutama selepas kehilangan hempedu akibat adanya batu kecil. Selepas sebulan mengambil semua vitamin yang saya sarankan, paling jelas kelihatan ialah kulit wajah adik saya yang sebelum ini bertompok akibat jeragat atau bintik-bintik cokelat kini sudah tiada lagi. Muka adik saya kelihatan bersih dan berseri. Beliau yang dulu tidak rajin nak makan vitamin kini menjadi pengamal tegar vitamin Shaklee.

Saya dan suami kini sangat menyukai GLA selain tujuan utama kami mengamalkannya untuk membakar lemak semasa kita berehat ( tidur) kini ia lebih dari itu.

Bagi ibu-ibu yang mengalami masalah jeragat terutama selepas melahirkan anak, maka saya galakkan anda amalkan GLA Shaklee, ia membantu menstabilkan semula hormon anda dan insyaALLAH tiada lagi jeragat!

Walaupun ianya bukan lah masalah kulit yang kritikal tetapi kehadirannya membuatkan kulit kelihatan tidak sihat selain menjejaskan keyakinan diri individu











Berminat dengan produk Shaklee? Untuk keterangan lanjut atau konsultasi percuma contact saya melalui~



EMAIL: ayshazachary2004@gmail.com
SMS @ Whatsapp : 0123252960
Add saya di facebook:  Aysha Zachary
Pages : Mylilsupplementshoppe
Atau follow blog saya =)







Posted on 7.12.12 by AyshaZachary

No comments

01/12/2012



Diet tidak bermakna anda terpaksa gantikan makanan tengahari anda dengan makanan bayi. Atau hanya makan sayur-sayuran sepanjang hari. Apatah lagi berlapar saban hari hanya untuk mendapat berat badan ideal. Diet yang bijak ialah anda mengubah dan memperbaiki tabiat pemakanan ke arah yang lebih sihat. Berikut adalah beberapa langkah mudah yang boleh anda amalkan untuk perbaiki diet anda:

1. KUDAP KEKACANG

Kekacang mengandungi antioksidan dan nutrien lain yang penting untuk tubuh manusia. Ia baik untuk tubuh kerana kaya dengan Omega-3 dan Omega-6 untuk membantu membaiki kerosakan sel. Amalkan memakan sekurang-kurangnya 2 sudu makan kekacang seperti kuaci bunga matahari, biji labu, bijan, flaxseed dan sebagainya setiap hari. Masukkan ke dalam hidangan sup dan gulai atau taburkan atas hidangan salad sayuran/ buahan anda.

2. ELAKKAN LEMAK 'JAHAT'

Makanan yang kaya dengan lemak tepu atau trans-lemak akan memberi tekanan kepada hati dan jantung anda, serta menaikkan paras kolesterol dalam darah anda. Lemak tepu datang dari sumber haiwan, maka elakkan mengambil mentega dari minyak sapi. Kurangkan pengambilan daging merah dan pilih keju atau susu rendah lemak. Trans-lemak pula adalah lemak yang terhasil dari proses menggoreng. Baca label makanan dan elakkan 'lemak tumbuhan hydrogenated' kerana ia juga adalah sejenis trans-lemak.

3. KUNYAH MAKANAN DENGAN BAIK

Sebelum badan menghadam, makanan perlu dikisar permukaan makanan supaya dapat diserap dengan baik oleh perut. Sekiranya makanan tidak dikisar sempurna, enzim dalam perut dan usus tidak dapat bertindak ke atas keseluruhan permukaan makanan seterusnya proses penyerapan nutrien makanan akan terganggu. Makan perlahan-lahan, kunyah dengan baik sebanyak 10-30 kali sebelum menelan.

4. BIARKAN KULIT 

Kulit kentang mengandungi 4 kali lebih zat besi dan 2 kali lebih kalsium. 28% vitamin C pada tomato hilang sekiranya kulit dikupas. Buah epal mengandungi boron yang penting untuk pembinaan tulang, yang terletak kebanyakannya pada bahagian kulit. Makan potongan buah atau sayuran anda dengan kulitnya sekali. Jangan lupa cuci terlebih dahulu bahagian kulit tersebut untuk membuang racun serangga yang mungkin masih melekat.

5. TAMBAH REMPAH SEBAGAI PERASA

Rempah dan herba boleh menambah rasa pada makanan, seterusnya membantu anda mengurangkan garam dan lemak sebagai perasa. Ia juga kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral seperti daun saderi yang kaya dengan vitamin K dan cili yang kaya dengan Vitamin C. Sesetengah herba seperti cili juga boleh meningkatkan dua kali ganda pengambilan antioksidan anda hanya dengan menambah setengah sudu makan ke dalam hidangan harian anda.

6. MASAK GUNA ALAT 'STAINLESS STEEL'

Vitamin dalam sayuran akan hilang apabila direbus dalam air. Sebab itu penggunaan ketuhar gelombang mikro atau pengukus adalah lebih baik kerana air kurang digunakan dan kebanyakan nutrien dapat dikekalkan. Jika anda gemar menggunakan dapur gas, cuba gunakan periuk dan kuali tahan karat (stainless steel) kerana ia dapat mengurangkan kehilangan vitamin ketika memasak.

7. JANGAN 'MASAK' VITAMIN DALAM SAYUR ANDA

Potassium dalam kentang hanya tinggal 50% manakala falcarinol dalam lobak (penting untuk mengelak kanser) hanya tinggal 25% apabila dimasak sepenuhnya. Mencincang atau memotong sayuran kecil2 sebelum dimasak pula meningkatkan luas permukaan, menyebabkan lebih banyak nutrien dibuang ketika proses memasak. Cuba amalkan cara masakan yang lebih menyihatkan dengan hanya mencelur atau merebus separuh masak sayuran yang tidak dipotong atau dicincang halus.

8. MULA DAN AKHIRKAN HIDANGAN DENGAN RASA PAHIT

Hirup sedikit teh hijau tanpa gula atau makan hidangan pembuka yang berempah atau ambil ulaman sebelum makan. Rasa pahit akan merangsang bahagian belakang lidah, menyebabkan enzim penghadaman mula dihasilkan dalam perut anda, seterusnya menggalakkan sistem penghadaman yang sihat.

9. MAKAN SAYUR SETIAP HARI

Pastikan menu harian anda mengandungi semangkuk hidangan sayur salad. Ia adalah cara mudah untuk meningkatkan pengambilan folate yang penting bagi tubuh badan anda untuk mengekalkan kesihatan saraf anda. Sayur salad juga kaya dengan vitamin B6 yang bersifat antioksidan, vitamin C dan E. Jika anda tidak gemar memakan sayur salad mentah, ambillah sup sayuran yang kaya dengan khasiat sebelum makan tengahari atau malam. Makanlah sekurang-kurangnya sepinggan sayur-sayuran setiap hari atau cuba juga makan hidangan nasi kerabu yang digaul penuh dengan sayuran dan herba tempatan yang menghijau. 

10. LAYUR SAYUR BERDAUN HIJAU TANPA MENGGUNAKAN MINYAK

Tubuh badan menyerap zat besi daripada sayur berdaun hijau dengan lebih mudah jika ia dimasak terutamanya apabila dilayur tanpa menggunakan minyak. Bahan anti-oksidan yang diketahui anti kanser seperti Beta-karotena (ditemui dalam sayuran berwarna oren seperti labu dan lobak) dan Lycopene (ditemui dalam sayuran berwarna merah seperti tomato) juga mudah diserap apabila dimasak berbanding dimakan secara mentah.

11.KURANGKAN PENGAMBILAN DAGING DAN GARAM
Penyelidik dari Jepun telah mendapati orang yang makan banyak daging dan garam akan menghasilkan lebih kalsium dalam peluh mereka. Lama kelamaan kehilangan kalsium ini akan melemahkan tulang. Anda boleh mencuba diet vegetarian sekali sekala bagi menggantikan pengambilan daging dan makanan laut.

12.NIKMATI BAWANG PUTIH
Bawang putih adalah kaya dengan allicin yang boleh membunuh bakteria. Ujian makmal menunjukkan allicin membunuh kuman dan berkesan sebagai antibiotik semulajadi. Kajian terkini juga mendedahkan makan bawang putih adalah lebih berkesan daripada mengambil ekstraknya sahaja. Seulas bawang putih yang dimasak di dalam hidangan harian adalah mencukupi untuk membantu tubuh melawan selsema.

13. PILIH BUAH TEMPATAN SEBAGAI SNEK
Kajian ke atas sekumpulan wanita yang sering keletihan menunjukkan pengambilan semangkuk buah-buahan segar setiap hari boleh mengembalikan tenaga sehingga 60%. Ini kerana buah-buahan mengandungi gula ringkas yang membekalkan tenaga segera. Kehilangan vitamin C dalam buah-buahan bermula sebaik sahaja ia dipetik. Oleh itu, buah-buahan tempatan wajar menjadi pilihan berbanding buah-buahan yang diimport yang mengambil masa selama berhari-hari sehingga berbulan-bulan sebelum sampai dihidang di meja makan anda.

14. MAKAN LEBIH HIDANGAN BERENZIM TINGGI
Tahukah anda 80% daripada reseptor imuniti terletak di dalam perut. Oleh sebab itu, sistem penghadaman yang sihat adalah sangat penting untuk menggalakkan ketahanan tubuh badan. Enzim membantu dalam proses memecahkan makan yang dimakan. Makanan yang berenzim tinggi seperti kacang, betik dan nenas membantu proses kimia penghadaman.

15. CUBA JUS ALOE VERA KETIKA STRESS
Jus aloe vera merangsang tubuh menghasilkan sel darah putih yang berfungsi melawan jangkitan bakteria dan virus. Ia juga kaya dengan vitamin C yang membantu kesihatan kelenjar adrenal dan membantu ketika stress.

16. KURANGKAN GULA
Makan dan minum 100 gram gula sehari boleh mengurangkan 40% kemampuan sel darah putih membunuh kuman. Kesan kekurangan pertahanan tubuh badan akan berlaku seawal 30 minit selepas pengambilan gula dan berterusan sehingga 5 jam lamanya.


Berminat dengan produk Shaklee? Untuk keterangan lanjut atau konsultasi percuma contact saya melalui~




EMAIL: ayshazachary2004@gmail.com
SMS @ Whatsapp : 0123252960
Add saya di facebook:  Aysha Zachary
Pages : Mylilsupplementshoppe
Atau follow blog saya =)

Posted on 1.12.12 by AyshaZachary

No comments

Atrikel Popular