Berikut adalah soalan-soalan popular tentang kepentingan supplemen

S: Adakah mengambil pemakanan tambahan yang diperlukan? 


J: Jawapannya adalah ya. Tanpa kita sedari kita telah lama terdedah kepada pencemaran sepanjang umur kita. Kehidupan zaman kini ternyata lebih sibuk dan banyak memberi tekana berbanding 20 atau 30 tahun lalu. Kualiti makanan kita juga tidak sama seperti zaman mak dan ayah kita kerana pencemaran alam sekitar. Kini ia merupakan kenyataan fakta saintifik yang kita tidak boleh mengharapkan nutrien dari pemakanan semata-mata. Pemakanan tambahan adalah lebih penting bagi mereka yang mempunyai tabiat makan yang tidak sihat. Diet yang sarat dengan kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam menurunkan penyimpanan nutrisi semulajadi badan. Mengambil alkohol dan merokok mengganggu penyerapan nutrien. Manakala antibiotik, ubat-ubatan, dan julap mampu menyerap nutrisi dalam tubuh kita penyebab kepada mudah jatuh sakit, pucat dan tidak bertenaga.



S: Kenapa kita tidak boleh mendapatkan semua nutrien yang diperlukan oleh badan daripada pemakanan kita? 


J: Kandungan nutrien dalam makanan mampu turun dan naik dan ianya bergantung kepada beberapa faktor. Bagaimana makanan yang disediakan akan memberi kesan kepada nilai pemakanan makanan. Kita juga perlu mengambil kira kualiti makanan. Sebagai contoh, buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam di atas tanah yang kontang selenium, zink, magnesium, kalsium dan mineral lain menghasilkan buah buahan dan sayuran yg juga kontang nutrien. Penggunaan Baja tiruan yang untuk meningkatkan hasil tanaman dan mampu mempercepatkan tumbesaran akan menjejaskan kualiti buah-buahan dan sayur-sayuran. Di samping itu, Racun perosak, racun herba, racun serangga, racun kulat, addictives, pengawet, ejen masak dan wax disembur pada buah-buahan dan sayur-sayuran adalah bahan kimia toksik yang mengontangkan nutrien dalam sayuran dan buah buahan.


S: Apakah kandungan nutrisi dari buah-buahan dan sayuran yang diperlukan tubuh manusia? 


J: Buah-buahan dan sayur-sayuran mula kehilangan nutrien dari saat ianya dipetik. Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran - khususnya yang diimport - sebenarnya telah dipilih, kemudian disimpan, akhirnya dihantar dan kemudian disimpan lagi mungkin untuk beberapa minggu atau bulan. Tahukah anda yang kandungan zat dan nutrisi telah pun berkurangan apatah lagi selepas kita memotong dan kemudian memasaknya. Semua tindakan ini menyebabkan kehilangan nutrisi. Sbg contoh : Kandungan vitamin C jambu batu boleh menurun secara drastik selepas satu atau dua bulan. Sayur-sayuran hijau lebih mudah menurun apabila ianya kehilangan kebanyakan vitamin C selepas hanya beberapa hari selepas disimpan pada suhu bilik. Semua orang tahu bahawa jus oren adalah tinggi dalam vitamin C. Tetapi ketahuilah buah oren boleh kehilangan sebanyak 30% daripada vitamin C yang selepas ia diperah.



S: Adakah perlu saya mengambil supplemen jika saya hanya makan makanan yang dimasak di rumah? 



J: Ianya masih perlu bagi semua sebab-sebab yang dinyatakan di atas. Cara anda menyediakan dan memasak makanan anda adalah merupakan penentu berapa banyakkah tubuh kita memerlukan suplemen. Jika anda bekerja di bawah tekanan dan sering tertekan, ketahuilah yang anda lebih memerlukan supplemen sbg makanan tambahan harian anda. Ini kerana tekanan akan menyebabkan nutrisi dan zat dalam badan lebih mudah dan cepat musnah.


S: Bilakah masa yang terbaik untuk mengambil vitamin tambahan. 


J : Vitamin Suplemen paling baik diambil pada waktu makan, bersama-sama dengan makanan anda. Ini adalah untuk meningkatkan penyerapan. Untuk kesan yang lebih baik dan untuk mengelakkan pembaziran vitamin, cuba bahagikan pengambilan vitamin kepada beberapa kali selepas waktu makan anda sepanjang hari.


S: Bagaimana saya akan tahu bahawa vitamin tambahan itu menunjukkan kesannya? 


J: Orang mengambil makanan tambahan untuk kesihatan dan pencegahan penyakit biasanya berasa lebih baik selepas mengamalkannya untuk tempoh masa tertentu. Mereka jarang mendapat demam dan selsema, lebih bertenaga, dan merasai peningkatan kesihatan yg ketara pada diri mereka. Apabila anda mengambil vitamin tambahan untuk tujuan tertentu, anda akan tahu ianya bekerja apabila keadaan anda bertambah baik. Jika anda mempunyai tekanan darah tinggi, anda mungkin mengambil kalsium tambahan, magnesium dan bawang putih ditambah diet pemakanan yang bersesuian. Adalah penting untuk mengetahui bahawa vitamin mampu menunjukkan kesannya dalam masa sehari. Jika anda merasa gugup atau cepat marah hari ini dan mengkonsumsi B-kompleks malam ini,dan berharapkan untuk berasa tenang esok. Anda silap. Anda seharusmya  memberikan vitamin masa untuk bekerja. Secara umum, tidak mengharapkan untuk merasakan kesan yang baik sehingga sekurang-kurangnya tiga hingga empat minggu.


S: Bolehkah vitamin tambahan menyebabkan kemudaratan? 


J: Ia adalah satu fakta saintifik yang hanya beberapa vitamin dan mineral mempunyai tahap ketoksikan yang diketahui. Namun begitu, jumlah yang diperlukan untuk mencapai tahap toksik adalah sangat sangat besar jumlah pengambilannya (cth : lebih dari setengah botol sekaligus). Jadi tidak ada risiko sebarang kesan berbahaya.


S: Apakah tubuh kita akan menjadi 'kendiri' selepas mengamalkan pengambilan sejumlah besar vitamin dan mineral selepas satu tempoh masa?


J: Tidak ada bukti yang meyakinkan mengenai perkara ini. Bagaimanapun, common sense untuk tidak berhenti apa-apa atau istilah 'cold turkey' (tiba-tiba atau dengan serta-merta) selepas mengambil untuk tempoh yang lama. Ini adalah benar bagi kedua-dua ubat dan vitamin. Jika badan anda mempunyai jumlah optimum nutrien tertentu, ia secara semulajadi akan perlu menyesuaikan diri dengan apa-apa perubahan. Oleh itu jika anda mahu mengurangkan pengambilan, ia adalah logik untuk berbuat demikian secara beransur-ansur. Sebagai contoh ramai orang meningkatkan pengambilan vitamin C mereka semasa musim sejuk dan selesema. Jika anda telah mengambil 3000mg VITAMIN C semasa dalam tempoh ini, anda boleh mengurangkan kepada 2000mg selama dua minggu, kemudian 1000mg untuk 2 minggu akan datang, kemudian kepada 500mg dan sebagainya.

S: Apakah vitamin yang dikenali sebagai 'antioksidan'? 


J: Vitamin A, C dan E adalah antioksidan. Ia telah terbukti secara saintifik bahawa vitamin ini boleh membantu meneutralkan aktiviti radikal bebas dalam badan dan dengan itu membanhan asing atau yg sesuatu yang mendatangkan mudarat pada tubuh.radikal bebas. (Lihat PROGRAM ACE)dalam pencegahan penyakit-penyakit degeneratif seperti penuaan awal, katarak, jantung penyakit dan kanser. Antioksidan juga dikenali sebagai scavangers (pemusnah bahan asing atau radikal yang mula berkumpul dalam tubuh (lihat PROGRAM ACE)


S: Apakah radikal bebas? 

J: Radikal bebas adalah atom atau kumpulan atom yang kekurangan elektron berpasangan. Mereka hadir dalam badan dan sentiasa 'bertemu' ke dalam sel-sel sihat dan mampu merosakkan sel sihat. Radikal bebas terbentuk oleh pendedahan kepada radiasi dan bahan kimia toksik, lebih pendedahan kepada sinar matahari atau melalui tindakan pelbagai proses metabolik seperti penggunaan disimpan molekul lemak untuk tenaga. Jika radikal bebas yang dibiarkan, ia boleh menyebabkan penyakit-penyakit degeneratif seperti penuaan awal, katarak, penyakit jantung dan kanser.


S: Adakah vitamin bekerja secara individu? 


A: Penyelidikan telah menunjukkan bahawa vitamin bertindak secara sinergistik - bermakna mereka bekerja lebih baik sebagai satu kumpulan. Jadi ia adalah amalan yang baik untuk menggabungkan vitamin anda. Sebagai contoh, jika anda mengambil antioksidan, anda perlu mengambil vitamin A, C dan E bersama-sama. Jika anda tidak pasti yang vitamin menggabungkan dengan baik, sentiasa tanya pakar pemakanan atau doktor anda. 



S: Berapa lama vitamin kekal di dalam badan anda? 

J: vitamin larut air tinggal di dalam tubuh selama tempoh yang singkat - katakan dua hingga empat hari. Vitamin B dan C vitamin tergolong dalam kumpulan ini. Penggunaan vitamin larut air bermula minit mereka diserap melalui sistem pencernaan anda. Oleh itu vitamin ini perlu diisi semula regualrly. Vitamin minyak larut (atau larut lemak) tinggal lebih lama di dalam badan. Vitamin A, D, E dan K tergolong dalam kumpulan ini. Walaupun vitamin ini biasanya disimpan di dalam lemak (liid) tisu, beberapa boleh juga disimpan di dalam organ-organ, terutamanya hati. Oleh itu ia tidak praktikal untuk mengambil vitamin larut lemak dalam dos yang sangat besar. 




* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit 

Berminat dengan produk Shaklee? Untuk keterangan lanjut,  konsultasi percuma dan pakej istimewa utk pelanggan saya, contact saya melalui~

EMAIL: ayshazachary2004@gmail.com
SMS @ Whatsapp : 0123252960
Add saya di facebook:  Aysha Zachary
Pages : Mylilsupplementshoppe
Atau follow blog saya =)